петък, 3 май 2024 г.

Сърбия спря две български фотоизложби за Западните покрайнини

Директорът на културния ни център в Босилеград Иван Николов.
Снимка: БГНЕС

Две фотодокументални изложби, организирани от Института за етнология и фолклористика, които трябваше да бъдат показани в културно – информационния център на сънародниците ни в Босилеград, бяха върнати на границата обратно в София, каза за БНР директорът на центъра Иван Нищолов. За поредния антибългарски акт на граничните власти е уведомено посолството на България в Белград и генералното ни консулство в Ниш.

Едната изложба е „Погромът в Босилеградско на 15-16 май 1917 г.“. На две паметни плочи са изписани имената на жертвите на погрома, но властите в Босилеград все още не разрешават плочите да бъдат поставени, те още се съхраняват в културния център, вече три-четири, че и повече години. Другата изложба е под надслов: „Българско културно наследство в чужбина: Места и практики. Исторически паметници“.

Материалите са пътували за Сърбия с една кола с уредниците на института. На ГКПП „Олтоманци-Рибарци“ колата с двете изложби е била спряна от сръбските гранични власти. Двете изложби са снимани и изпратени някъде. След два часа те са били върнати обратно в България. Директорът на КИЦ в Босилеград Иван Николов за инцидента: „Това, което пише в документа, е странна работа – съмнения, че пътуването няма да е с приемливи цели. Целта е само да направиш изложбата. Целта е да се пребориш за нормално движение, за нормални културни контакти и нормален културен обмен между двете държави“.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html