сряда, 1 май 2024 г.

Регионалният министър: Строителството на пътищата е хаотично разпилян пъзел

Много лошо е състоянието на второкласната и третокласната пътна мрежа констатират от МРРБ.
Снимка: АПИ

България в момента няма стратегия за развитие на републиканската пътна мрежа, заяви министърът на регионалното развитие Андрей Цеков. Това каза той при участието си в церемонията по връчване на първите годишни награди „Регионални и местни инициативи в подкрепа на безопасността на движението“, съобщи БТА. Министър Цеков оприличи строителството на пътищата на хаотично разпилян пъзел и припомни, че състоянието на второкласната и третокласната пътна мрежа е лошо.

„Всяка година имаме огромен брой пътни произшествия, имаме стотици загинали и хиляди ранени. Всяко година губим населението на едно средно голямо българско село. Това е изключително тежък социален проблем, към който не могат да останат безучастни нито институциите, нито обществото“, каза Андрей Цеков. Надявам се съвместната работа на институциите и гражданския сектор да доведе до подобряване на държавната политика за пътната безопасност, каза той.

Регионалният министър припомни, че подобряването на пътната безопасност беше обявено от премиера акад. Николай Денков като основен приоритет на настоящия кабинет. „Премиерът обяви амбициозен план със седем мерки, които включват взаимодействие на редица държавни институции, който вече е поставен в изпълнение. Ролята на министерството на регионалното развитие е чрез Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) да носи отговорност за развитието и управлението на националната пътна мрежа“, обясни Цеков.

„По една и съща главна артерия имаме една готова част, една в строеж, липсват ни обходни пътища и това налага опасни решения, свързани с временната организация на движението. Свидетели сме и на лошото състояние на второкласната и третокласната пътна мрежа, имаме пътни участъци, на които 30-40 години не е имало никаква интервенция. Липсващи маркировки и пътни знаци по основни пътни артерии“, каза още министър Андрей Цеков.

Това е в резултат на отсъствието на стратегически подход и планиране към развитието на републиканската пътна мрежа, посочи той. Отсъствието на стратегически подход е една от основните предпоставки за лошото състояние на пътната мрежа и способства за огромния брой пътнотранспортни произшествия, каза Андрей Цеков. Той отбеляза, че това ще е основен приоритет на кабинета – да върне стратегическото планиране в управлението и развитието на пътищата.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html