събота, 4 май 2024 г.

Премиерът Денков: Правя всичко възможно да да се стигне до ротация с Мария Габриел

Изпратихме двама кандидати за еврокомисари, след като и в писмото на Фон дер Лайен се искаше това. Малко съм изненадан, че събитията се развиха толкова бързо. Това е номинация, оттук насетне има и още етапи. Това обяви пред журналисти в Брюксел премиерът Николай Денков.

„Правя всичко възможно да работим заедно с Мария Габриел и да преминем през етапите, така че да стигнем до ротация. Има проблем, който е предимно в Народното събрание“, посочи той.

По темата с Шенген, министър-председателят посочи, че тези решения (за ветото на Австрия и Нидерландия) се взима на база на доверието. „Прокрадват се елементи на доверие, за да се види какво се случва. Казах и на Марк Рюте, и на австрийския канцлер, да ги включим в тези групи в България, за да имат преки впечатления и да обсъдим проблемите на място“, посочи той.

„С Марк Рюте имаме разбирателство, а с австрийския канцлер още не сме говорили на живо. Преди седмица имахме видеоразговор, а тази седмица ще се видим на живо. Добре е да видим как той оценява ситуацията и тогава ще видим“, посочи още Денков.

Той коментира и предложението да се използват замразени руски авоари за възстановяването на Украйна. Правителството е на това мнение, а войната се проточва, жертвите се увеличават, емиграцията от Украйна се увеличават, а за всичко това се изискват средства.
„Най-доброто е Русия да се стабилизира и да изтегли войските си в границите, които са международно признати, и да се върнем в света, който беше преди Русия да нападне Украйна“, каза премиерът.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html