петък, 3 май 2024 г.

НС изслушва министъра на отбраната за снарядите за Украйна

Снимка: БГНЕС

Народното събрание ще изслуша министъра на отбраната Тодор Тагарев заради заявката за включването на България в Инициативата на Европейския съюз за осигуряване на 1 милион боеприпаси и снаряди за Украйна.

Искането за изслушване на военния министър е внесено от БСП, които настояват Тодор Тагарев да информира парламента и за заявената готовност от страна на България да подготвя бойни медици и бойни санитари в помощ на Украйна.

Министър Тагарев вече обяви, че страната ни има готовност да произвежда 155-милиметрови боеприпаси, с което се включва в инициативата на Европейския съюз. Това, по думите му, ще доведе до европейски инвестиции в отбранителната ни индустрия. „В някои фирми вече се произвеждат такива боеприпаси. България е един от най-големите производители, даже не само в Европа, но и в световен мащаб“, припомни той.

Инициативата на ЕС за производство на 155-милиметрови боеприпаси е в три направления – предоставяне на снарядите на Украйна, възстановяване на запасите от такива боеприпаси и увеличаване на производствения капацитет.

Последното служебно правителство отказа да се включи, но преди дни военният министър Тодор Тагарев заяви: „Ние подготвяме едно решение, за да се включим в тази инициатива, тъй като България традиционно специализира в такъв тип производство“.

Народното събрание ще обсъди и окончателните промени в Закона за мерките срещу изпирането на пари, внесени от МС. Измененията са с цел въвеждане на мерките, свързани с последващи ангажименти на страната ни след присъединяването към Валутния механизъм II (ERM II).

Предвижда се въвеждане на ефективен механизъм за идентифициране на лицата, които предоставят услуги по дружествено управление и на адекватни процедури за проверка на служителите, както и отбелязване в Търговския регистър при установено несъответствие в данните относно действителния собственик.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html