неделя, 28 април 2024 г.

Националите по бокс имат амбиция за 6 квоти за Олимпиадата в Париж

Европейските игри в Краков поставиха страхотна основа за българските боксьори в битката им за спечелване на максимален брой от 6 квоти за Олимпийските игри в Париж през 2024 година.

След изиграването на четвъртфиналните срещи в сряда, страната ни вече има гарантирани три визи за френската столица. Станимира Петрова (54 кг) и Светлана Каменова (57 кг) при жените и Хавиер Ибанес (57 кг) при мъжете си спечелиха правото да гледат смело към Париж година преди началото на Игрите. В петък Йордан Морехон (+92 кг) ще боксира също с тази амбиция, изправяйки се срещу британеца Делишъс Ори на полуфинал. При победа той ще стане четвъртият българин със сигурно място на Олимпиадата.

При негов успех България ще си гарантира минимум четири квоти, което ще бъде изравнено постижение от Игрите в Лондон 2012. Тогава Тервел Пулев спечели бронзов медал, а на крачка от отличията останаха Александър Александров, Детелин Далаклиев и Стойка Кръстева, които заеха пето място, съобщи БТА.

Показаното в Краков обаче е само началото, като амбицията на всички във федерацията, както и на треньорските щабове и боксьорите, е броят на квотите да надмине тази цифра. С оглед представянето на националите в Краков, както и предстоящите още две квалификации за Париж, голямата цел е да бъде достигнат, а защо не и надминат, близо 30-годишен връх по отношение броя на спечелени квоти. В Атланта 1996 България бе с шестима представители на олимпийския боксов ринг, които донесоха три медала – злато на Даниел Петров и сребро на Серафим Тодоров и Тончо Тончев.

В началото на следващата година ще се проведат още две пресявки за Игрите във френската столица, чиито дати и домакини предстоят да бъдат уточнени. Първата ще гарантира по 4 квоти за всяка от категориите при мъжете и жените (60 кг ще бъдат три). Бройката на визите за Париж във втората ще бъде разпределена както следва: 51 (4), 63,5 (4-5), 71 (4-5), 80 (2-3), 92 (4), +92 (4) при мъжете и 50 (3-4), 60 (2-3), 66 (3-4), 75 (4) при жените.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html