събота, 4 май 2024 г.

Над 1600 семейства с право да купят общински жилища в столицата

Снимка: ANTENI.INFO

Над 1600 семейства в София имат право да купят общинските жилища, в които живеят, съобщи председателят на Столичния общински съвет (СОС) Георги Георгиев, цитиран от БТА. На днешното си заседание Съветът одобри закупуването на общинско жилище от млада жена на 18 години, чиито родители и сестра са загинали при катастрофа през април тази година. В доклада на вносителите е посочено, че става въпрос за апартамент от 93 кв.м. в ж.к. „Дружба“, район „Искър“, който може да бъде закупен от момичето срещу 84 259,25 лева.

Георгиев каза, че се е срещнал с близките на момичето. „Въпросът, който разгледахме, е една изключително тежка лична трагедия – момиче на 18 години, чиито майка, баща и сестра за загинали при катастрофа в столицата на 20 април тази година. Те всички са живели в общинско жилище 20 години и са събрали средства, за да го купят. Получили са одобрение да купят имота с решение на СОС“, посочи Георгиев.

Той припомни, че СОС направи промени в наредбата за общинските жилища, с които се увеличиха техните цените със 70% и се даде право на тези над 1600 семейства, около 5000 души, да закупят жилищата. Сред тях попада и това семейство, каза Георгиев. Момичето има това право отпреди трагедията и наследява правата на загиналите членове на семейството си.

Общо 8123 са общинските жилища в София, в които в момента има настанени наематели по данни към април тази година на дирекция „Общинска собственост“ към Столичната община. Общо 1309 са семействата (домакинствата) в София, които са картотекирани и включени в списъците на районните администрации като нуждаещи се. От тях най-голям брой чакащи за настаняване има в район „Младост“ – 171 семейства, следвани от „Люлин“ – 144 и „Красна поляна“ – 124, припомня БТА.

От 2009 г. до момента с решение на СОС са продадени общо 1565 общински жилища на наемателите, които са получили това право и са пожелали да купят имота, в който са били настанени.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html