петък, 3 май 2024 г.

Хърватският парламент осъди Гладомора като геноцид срещу украинския народ

По време на Гладомора хората от селата в Украйна са бягали в градовете в търсене на спасение, но там са умирали по улиците.
Снимка: WIKIPEDIA.ORG

Хърватският парламент днес единодушно гласува Декларация за признаване на масовия глад Гладомор от 1932-1933 г. за геноцид срещу украинския народ, съобщи хърватският портал Индекс, цитиран от БТА

Гласуването на Декларацията бе наблюдавано от парламентарната галерия от посланика на Украйна в Хърватия Васил Кирилич. С декларацията хърватският парламент признава Гладомора за престъпление срещу украинския народ поради насилствения глад, целенасочено организиран от комунистическия сталински режим в Украйна в периода 1932-1933 г.

Председателят на парламента Гордан Яндрокович напомни, че днес е и Денят на Конституцията на Украйна и поздрави украинците за този празник.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски също благодари на хърватския парламент чрез социалните мрежи. „Благодарен съм на Република Хърватия за този исторически вот. Светът не трябва да се примирява с престъпленията на Кремъл – нито исторически, нито настоящи“, написа Зеленски в Туитър.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html