понеделник, 29 април 2024 г.

Обискираха къщите на Ева Кайли и сестра й в Гърция

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Претърсвания в къщата на Ева Кайли в атинския квартал „Психико“ и на сестра й Магдалена в кв. „Кифисия“ бяха извършени от понеделник до сряда от финансовата полиция, съобщава в. „Катимерини“.

Белгийски прокурор, който изпълни европейска заповед за разследване от белгийските съдебни власти, също даде своя наличната информация от разследванията. Именно той поиска от служители на финансовата полиция на Гърция да извършат разследване, като конфискуват някои компютри и свързан хардуер.

Източници от обкръжението на обвиняемата твърдят, че проверките са извършени и не е открито нищо, „както се очакваше“. „Те се отчаяха, че не са намерили нищо в Брюксел и другаде по света и търсят къщите“, тръбят те.

Ева Кайли беше арестувана на 9 декември, веднага след избухването на корупционния скандал, а депутатският й имунитет беше незабавно свален. 44-годишната евродепутатка беше обвинена в участие в престъпна организация, корупция и пране на пари, а по-късно беше преместена в затвора „Харен“, разположен в покрайнините на Брюксел, като част от предварителното й задържане.

Арестът й предизвика вълна от реакции в Брюксел и извади наяве разследването на схема „пари в брой срещу облаги“, включваща „огромни“ парични суми и „солидни“ подаръци, за които се твърди, че са изплатени от Катар и Мароко, за да се окаже влияние върху формирането на европейската политика. И двете държави отричат да са извършили каквото и да било нарушение.

Белгийската полиция иззе над 1,5 млн. евро в брой при десетки претърсвания на жилища и офиси.

Кайли е едно от петте лица, арестувани и обвинени в престъпление от белгийските власти, заедно с партньора й Франческо Джорджи, бившия евродепутат Пиер Антонио Панцери, директора на НПО Николо Фига-Таламанка и белгийския евродепутат Марк Тарабела. Четиримата мъже вече бяха освободени от затвора, като Кайли остана последният обвиняем зад решетките.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html