четвъртък, 2 май 2024 г.

Безредици в Париж, след като полицай застреля младеж

Снимка: ЕПА/БЕГНЕС

През изминалата нощ протести и безредици разтресоха френската столица Париж, след като полицай застреля 17-годишен младеж, който не се подчини на нареждане да спре от пътната полиция, предаде Би Би Си, цитирана от БТА.

На видео в социалните мрежи се вижда как полицаят насочва пистолет към шофьора на кола, след което се чува изстрел. Младежът, идентифициран като Наел М., е загинал в резултат на рана от куршум в гърдите, въпреки усилията на спешната помощ. Полицаят, обвинен за стрелбата по него, е задържан по обвинение в убийство.

Според в. „Монд“ полицията първоначално е сметнала, че младежът е подкарал колата си към тях с намерението да ги прегази. Но разпространени кадри онлайн, проверени от АФП, показват друго. На тях се вижда как двама полицаи се опитват да спрат превозното средство. Единият насочва оръжието си към шофьора през прозореца и изглежда стреля от упор. В колата е имало още двама души – единият успява да избяга, а другият, също непълнолетен, е задържан от органите на реда.

Стрелбата предизвика серия от протести снощи в Нантер, западно от Париж, където е убит младежа. Запалени са коли и контейнери за боклук, изпочупени са спирки. 24 души са задържани за безредиците, след като полицията използвала сълзотворен газ, за да разпръсне протестиращите.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html