събота, 27 април 2024 г.

Социалната пенсия за старост се увеличава с 12%

На брифинг в Министерския съвет министърът на труда и социалната политика Иванка Шалапатова заяви, че социалната пенсия за старост ще се увеличи с 12% от първи юли, както е предвидено по тъй нареченото „швейцарско правило“.

„Социалната пенсия за старост се увеличава на 276,64 лв. от 247 лв. Увеличението е с 12%, с колкото се планира да бъдат актуализирани и пенсиите по т.нар. „Швейцарско правило“ от 1 юли тази година. Промяната ще доведе до ръст на пенсиите, които не са свързани с трудовата дейност на гражданите. Това са пенсиите за военна и гражданска инвалидност, социалната пенсия за инвалидност и персоналната пенсия“, заяви тя.

„Ще се повишат и размерите на нормативно установените добавки към пенсиите, каквото се полага на ветераните от войните“, обяви още Шалапатова.

По данни на НСИ увеличението на социалната пенсия за старост ще се отрази на близо 126 хил. души в цялата страна.

„Лицата, които получават пенсия, несвързана с трудовата дейност, са 59 600 души. Лица, които получават добавки към пенсиите, определени в процент от социалната пенсия за старост, са 66 100 души. От първи юли всички пенсии ще бъдат осъвременени с 12%“, каза още министърът.

Тя поясни, че от първи юли нараства и минималната пенсия посредством „Швейцарското правило“.

„От същата дата минималния размер на пенсиите и за осигурителен стаж, и за възраст, при пълен осигурителен стаж, ще се повишат от 467 на 523,04 лв.“, заяви Шалапатова.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html