неделя, 28 април 2024 г.

Божидар Божанов: „Демократична България“ стои настрана от интригите

Снимка: БГНЕС

„Ние от „Демократична България” сме фокусирани върху резултати. Стоим настрани от интригите – не си показваме есемеси и т.н.”, заяви в ефира на БНТ Божидар Божанов от „Продължаваме Промяната – Демократична България”.

По повод конституционната реформа, той подчерта: „Не сме тръгнали на похода за конституционна реформа, без да сме наясно с рисковете. Сроковете по конституция предвиждат, дори когато няма 180, а 160 народни представители, сроковете на четенията са до няколко месеца. Идеята е да не се претупват нещата, но темата за Конституцията е обсъждана от доста време.”

„Не мисля, че сме близо до разпад. Правим всичко, за да стабилизираме управлението. Не е самоцел да има просто едно управление, което да седи там, и да не се придвижваме напред като страна“, коментира Божанов.

„Декларацията ни от петък беше в тази посока – да кажем какво не е наред в конструкцията, за да го поправим”, обясни той.

По думите му едно коалиционно споразумение е инструмент, когато имаме коалиция. „Това в момента е особена формула – то не е коалиция, макар да има външните белези на такава. Няма го това ниво на доверие, което предполага една коалиция. Затова настояваме да намерим други формули.”

„Управлението вътре по същество не е коалиционно управление. От началото ни беше ясно, че няма да е лесна конструкция. Затова поискахме тези гаранции – да гарантираме, че някакви проекти, които и двете страни сме обещавали, ще бъдат изпълнявани”, каза още Божанов.

„Предлагаме съгласие по конкретни теми, което да бъде подписано. Не бягаме от това да имаме писмени документи, въпросът е по какви теми”, допълни той.

На въпрос дали са се уязвили, той коментира: „Сигурно колегите от ГЕРБ смятат така. Политическата ситуация е токова необичайна, че няма наръчник как се прави това нещо. Измисляме го в движение, това води до грешки. Всички сме убедени, че страната трябва да има редовно управление.”

„Ролята на Лена Бориславова е експертна, координира действията на „Продължаваме промяната“. Тези срещи са по програмата на правителството. Очаквано и разбираемо е, че там ще има експерти. Тя е участвала в изготвянето на част от законопроектите”, коментира той.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html