петък, 3 май 2024 г.

Австралия дава на Украйна оръжие и боеприпаси за $74 млн.

Украйна ще получи 28 бойни машини М113.
Снимка: ARMYRECOGNITION.COM

Австралийското правителство заяви днес, че ще предостави на Украйна нов пакет военна помощ на стойност 110 млн. австралийски долара (74 млн. щатски долара), включваща 70 военни превозни средства и боеприпаси, съобщава агенция Ройтерс цитирана от БТА.

Последният пакет от военна помощ ще включва 28 бронирани машини M113, 14 превозни средства за специални операции, 28 средни камиона и 14 ремаркета. Новите доставки увеличават общия принос на Австралия за Украйна до 790 млн. австралийски долара, включително 610 млн. австралийски долара военна подкрепа, от началото на руската инвазия през февруари 2022 г.

„Тази допълнителна подкрепа ще направи истинска разлика, помагайки на украинския народ, който продължава да показва голяма смелост в лицето на незаконната, непровокирана и неморална война на Русия. Австралия е непоколебима в нашата решимост да осъдим и да се противопоставим на действията на Русия и да помогнем на Украйна да постигне победа“, посочи австралийският премиер Антъни Албанезе по време на брифинг за медиите в Канбера.

Австралия е един от най-големите участници извън НАТО в подкрепата на Запада за Украйна и доставя помощ, боеприпаси и отбранително оборудване, включително десетки бронирани машини Bushmaster. В същото време страната забрани износа на алуминиев оксид и алуминиеви руди, включително боксит, за Русия и наложи санкции на около 1000 руски физически и юридически лица.

За да подкрепи икономиката и търговията на Киев, Албанезе каза, че Австралия също така ще удължи безмитния достъп за стоки, внесени от Украйна, с още 12 месеца.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html