събота, 4 май 2024 г.

Студенти протестират в Албания срещу наредба за разпределение

Снимка: WIKIMEDIA.ORG

Студентите по медицина в албанската столица Тирана протестират вече няколко дни срещу предложение на албанското здравно министерство и медицинския университет в Тирана, което ги задължава да работят в Албания за период от три години, след като завършат обучението си, съобщи АРТ, цитирана от БТА. Припомняме, че по време на соца в България имаше подобен режим за всички завършили висше образование с малки изключения, като държавата решаваше къде в страната ще отиде да работи младият специалист.

Протестиращите настояват за изпълнение на исканията им, сред които са на първо място отмяната на това предложение, по-добри условия по време на обучението по медицина, а след това и на работното място.

Журналистката Албана Аголи информира, че студентите искат да заявят ясно, че нямат намерение да напускат Албания, а се обявяват открито против всякаква форма на натиск, каквато според тях е и предложението, срещу което протестират. Според Аголи едно от притесненията на студентите е, че след противопоставянето на това предложение, те не са получили официален отговор нито от министерството на образованието, нито от министерството на здравеопазването на Албания. По тази причина протестиращите студенти отправят официално искане към тези институции и предупреждават, че протестите ще продължат, докато исканията им не бъдат удовлетворени.

Студентите заявиха, че няма да отстъпят от искането си за отхвърляне на това предложение, което определят като форма на несправедлив натиск, но не дадоха яснота какви са следващите стъпки, които ще предприемат, допълва медията.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html