сряда, 1 май 2024 г.

Правят нови избори в 4-те размирни общини в Северно Косово

Жозеп Борел
Снимки: ЕПА/БГНЕС

Постигнато съгласие да се проведат нови избори в 4-те размирни общини в Северно Косово. Това обяви върховният представител по външната политика и сигурност Жозеп Борел, съобщи БНР. Договорката е станала след проведени отделни срещи с президента на Сърбия Александър Вучич и с премиера на Косово Албин Курти в Брюксел.

„Представихме на двете страни ясните ни очаквания – на Косово веднага да замразят полицейските операции в общините в Северно Косово, а четиримата кметове временно да изпълняват задълженията си извън общинските сгради. За Сърбия – да гарантира, че протестиращите ще се оттеглят от общинските сгради заедно с косовските полицаи. Двете страни да обявят предсрочни избори възможно най-бързо, като и в 4-те общини безусловно участват и косовските сърби. Тук е сърцевината на проблема и на решението – предсрочни избори, нови избори възможно най-бързо в четирите общини“, обясни комисарят.

Борел каза още, че четиримата задържани косовски полицаи от разбунтували се сърби трябва да бъдат освободени безусловно и веднага. Той призна, че няма сближаване на позициите между двете страни по други спорни въпроси.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html