неделя, 28 април 2024 г.

Намериха отломки от батискафа „Титан“, всички на борда му са загинали

Издирването е обхванало цели 25 000 кв. км от океанското дъно.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Разпръснати отломки от „Титан“ са били открити късно вчера с помощта на дълбоководен дрон, спуснат от канадски кораб на 4000 метра под повърхността на океана и на около 490 метра от носа на „Титаник“, информира американката брегова охрана, съобщи БНР.

Загинали са всички на борда на батискафа „Титан“, който изчезна в неделя в Атлантическия океан в района на останките на „Титаник“ – лайнера, потънал през 1912 година. Най-вероятната причина за гибелта на 5-членния екипаж на батискафа е имплозия (разрушаване на корпуса) на машината заради загуба на вътрешно налягане, което да компенсира огромният външен натиск на водата на голяма дълбочина в оекана.

Жертвите са британският милиардер Хамиш Хардинг, роденият в Пакистан британски бизнес магнат Шахзада Дауд и 19-годишният му син Сюлейман, френският океанограф Пол-Анри Наржоле и основателят на компанията оператор на „Титан“ Стоктън Ръш.

Мащабната и безрезултатна операция по издирването им с надеждата, че ще бъдат открити преди да свърши кислородният запас на „Титан“ обхвана над 25 000 кв. км от океанското дъно – повече от площта на най-близкия американски щат Масачузетс.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html