сряда, 1 май 2024 г.

Министър Румен Радев: Ще търсим по-добри условия с енергийната компания „Боташ“

Снимка: БГНЕС

Обвързващите ни ангажименти в споразумението между „Булгаргаз“ ЕАД и турската държавна енергийна компания „Боташ“ не са малко, но има и свобода – именно в нея се надяваме да постигнем по-добри условия по време на договарянето в момента с турската компания, заяви енергийния министър Румен Радев по време на изслушването си в парламента.

Радев отново подчерта пред депутатите, че подписаният документ е споразумение, в рамките на което текат преговори и договорените клаузи има възможност да се оптимизират и предоговорят. Споразумението е с гриф, което го пази от изнасяне на информация, предупреди депутатите Радев.

Няма подписано споразумение за междусистемна свързаност между България и Турция, но има тристранен протокол и е определен капацитет на входна точка „Странджа“, каза още министъра на въпрос на ГЕРБ.

От „Възраждане“ подчертаха, че споразумението предизвиква месеци наред въпроси към бившия енергиен министър Росен Христов, по времето на когото беше подписан договорът.

Какъв е обхватът на споразумението беше основният въпрос, който депутатите задаваха на министъра.

Като „най-сложния и комплексен въпрос“ – така Радев определи питането на хората на Костадинов дали споразумението е добро и дали защитава националните ни интереси.

От думите му стана ясно, че моделът на ценообразуване не засяга и не ощетява „Булгаргаз“.

Радев подчерта, че е прозрачен произходът на доставения газ, срокът на споразумението е 2035 година, а условията за прекратяване – тежки.

Споразумението не обхващало ангажименти по отношение на евентуална намеса на „Боташ“ в газопреносната ни структура или тази свързана със съхранение, стана ясно още от думите на министъра.

От БСП ще настояват да бъде създадена анкетна комисия за споразумението.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html