събота, 4 май 2024 г.

В Турция качиха основната лихва до 15%

Турската лира продължава да се обезценява и падна до 24,60 лири за щатски долар.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Турската централна банка увеличи основната лихва в южната ни съседка за първи път от две години, и то над 2 пъти – с 6,4 на сто до 15%.

Бордът на банката, начело с новата управителка Хавизе Еркан, даде да се разбере, че предстоят нови увеличения докато инфлацията в Турция на годишна база, която по официални данни в момента е около 40%, бъде сведена до едноцифрен процент. Пазарите обаче очакваха много по-рязко увеличение на лихвата – до над 20% – и затова турската лира загуби днес около 2,5% от стойността си и отбеляза нов антирекорд – 24,60 за щатски долар.

След изборната си победа в края на миналия месец президентът Реджеп Ердоган направи обратен завой в икономическата си политика. Досега той залагаше на растежа и създаването на работни места, за да поддържа икономиката, като вместо да противодейства на инфлацията с увеличаване на лихвите, се опитваше да го прави с намаляването им.

Експерти тълкуват решението като сериозен обрат в икономическата политика на Турция, след като дълго време лихвеният процент беше задържан на ниски нива. Това подхранваше високата инфлация и носеше критики на президента Реджеп Ердоган.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html