събота, 27 април 2024 г.

Асен Василев: Приехме да има 100% събираемост от дивидента на държавните предприятия

Снимка: БГНЕС

Финансовият министър Асен Василев съобщи на брифинг в Министерския съвет, че е приета мярка да има 100% събираемост от дивидента на държавните предприятия.

По думите му има една особеност, която трябва да се отбележи, тъй като тя представлява от една страна обществен интерес, а от друга страна –  притеснителна тенденция. Особеността е свързана с дивидента, който трябва да внесе Българският енергиен холдинг (БЕХ). Към 6 февруари т.г. БЕХ публикува публичен отчет, в който посочва, че печалбата за 2022 г. е 1 млрд. 588 млн. лева. На база на това и служебният кабинет е направил разчет, че 100% дивидент означава БЕХ да внесе 1 млрд. 588 млн. лв., посочи Василев.

По думите му това по никакъв начин не поставя под риск енергетиката. Внасяйки този дивидент на 100%, БЕХ ще остане с няколко милиарда по сметките си, отбеляза той.

Василев посочи, че около два месеца по-късно БЕХ публикува нов отчет, като печалбата е 640 млн. лева. Тоест за тези два месеца, след изтичането на годината, счетоводителите на БЕХ и одиторите са открили, че печалбата на холдинга е била с почти 1 млрд. лв. по-малка, отколкото предварително обявената от БЕХ през февруари, коментира той. По думите му това е притеснително.

По този повод е пусната проверка на държавната финансова инспекция в холдинга, както и се е самосезирала Националната агенция по приходите, за да види дали няма укриване на печалба, съответно на данъци, посочи Василев. Той отбеляза, че по предварителната информация, предоставена от БЕХ, този счетоводен срив в печалбата, след завършването на годината, се дължи на вписвания на вземания или преоценка на възможността, той да си събере дадени кредити.

По думите му голямата част от кредитите, които БЕХ заявява, че няма да може да събере, са кредити, които той е дал на своите собствени дъщерни компании за общо 770 млн. лева.

Между 3 февруари и 21 април т.г. БЕХ е открил, че неговите собствени дъщерни дружества, които притежава на 100%, няма да могат да върнат кредити в размер на 770 млн. лв, които холдингът им е предоставил, каза Василев. Според него това е силно притеснително, ако наистина е факт. Ако се окаже, че всъщност от компаниите могат да върнат тези 770 млн. лв., означава, че БЕХ е направил счетоводна загуба, без тя да е реална, посочи Василев и добави, че това, което разпореждането на МС предвижда, е БЕХ да изплати дивидент в размер на 1 млрд. 588 млн. лв. спрямо първоначалния отчет на холдинга.

На въпрос докога трябва да бъдат внесени дивидентите от държавните компании, Василев посочи, че това трябва да стане до 30 юни. Относно  това дали има компании, които са освободени от тази мярка, Василев заяви, че от дивидента се изключват всички болници, психиатрични заведения, ВиК дружества, „Национална компания индустриални зони“.

Попитан докога трябва да приключат двете проверки на БЕХ, той заяви, че обикновено проверка на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) е около 30 дни, а тази на НАП – между 30 и 60 дни, като проверката на АДФИ е започнала преди десетина дни. На въпрос дали ще има увеличение на тол таксите, Василев заяви, че има отлагане, което е направено от служебния кабинет, то да влезе в сила от 1 юли, т.г.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html