понеделник, 29 април 2024 г.

Само 3 общини са поискали финансова помощ заради наводненията

Калин Стоянов
Снимка: БНР

Единствено общините Берковица, Георги Дамяново и Мездра са поискали финансова помощ до момента от държавата за справяне с щетите от бедствията, обяви министърът на вътрешните работи Калин Стоянов по време на изслушването си в Народното събрание след скорошните наводнения в части от страната, съобщи БНР.

Министърът уточни, че исканията за финансиране може да постъпват в тримесечен срок. Според него най-ефективният начин за ограничаване на последствията от потенциални природни бедствия е обезпечаването на повече финансови ресурси за превантивни мерки. Предстои да бъде избран нов състав на Комисията за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет за справяне с последиците от наводненията.

Сумата за подпомагане, с която разполага Комисията е около 80 млн. лева. „Има две решения, с които са отпуснати 63 милиона, което означава, че има остатък от 17. Имаме уверението на министъра на финансите г-н Асен Василев, че с новия бюджет, евентуално, когато бъде приет след юли месец, ще има отпуснати допълнителни още 50 милиона лева. Което означава, че сумата от 80 става сумарно 130 милиона. До момента ние имаме заявени искания за отпускане на финансова помощ за около 520 милиона лева“, заяви Калин Стоянов.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html