понеделник, 29 април 2024 г.

Великобритания: В НАТО всички подкрепят план за ускорено членство на Украйна

Джеймс Клевърли
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британският министър на външните работи Джеймс Клевърли заяви, че всички съюзници в НАТО подкрепят план за предоставяне на Украйна на ускорено членство във военния блок по подобие на това на Швеция и Финландия, съобщи БНР.

В рамките на двудневната конференция за възстановяване на Украйна Джеймс Клевърли каза, че Великобритания подкрепя с пълна сила Украйна да може да се присъедини към НАТО без обичайната необходимост да отговаря на условията, изложени в плана за действие за членство в пакта.

Френският външен министър Катрин Колона беше по-предпазлива, но отбеляза, че обстоятелствата са се променили от 2008 г. насам, когато Украйна за последно получи предложение за членство в НАТО, при положение, че изпълни условията.

Въпросът за условията, при които на Украйна се предлага членство в НАТО, разделя съюзниците преди срещата на върха на НАТО следващия месец, припомнят британските медии. В Съединените щати и Германия има опасения, че ранното членство на Украйна в НАТО може да провокира Русия и да се промени структурата на блока.

По време на вчерашното си виртуално включване в конференцията в Лондон Володимир Зеленски активно призова за приемането на Украйна в ЕС и НАТО. „Украинците демонстрираха ангажимента си към военната реформа, необходима за членство в НАТО, чрез действията си на бойното поле и мисля, че всички съюзници в НАТО признават това“, изтъкна Клевърли.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html