събота, 27 април 2024 г.

Ботевград-Мездра, на всеки километър

Николай Коцев, за в. „Галерия“

Затвориха международния път Е-79 в участъка между Ботевград и Мездра. Идеята е мъчителното шосе, което на моменти прилича като излязло от заглавната песен на филма „На всеки километър“, най-сетне да стане модерен европейски път.

Дотук добре, но само дотук! Този участък е много интензивен, ключов е за връзката между Югозападна и Северна България и трябваше да е готов преди много години. Изстрадалият български шофьор ще му тегли една сочна ругатня и ще изтърпи закъснението. Лошото е, че държавата пак не си свърши работата! Затварянето на главния път стана буквално от днес за утре, без никаква организация. Шофьорите се оказаха в небрано лозе, ама буквално, защото бяха принудени да минават по лозарски пътища докато допълзят криво-ляво до някое планинско шосе. Водачи на тирове влизат като коне с капаци в затворени сокаци по градчета и селца и летят като мухи без глави по пътища, проектирани най-много за автомобили до 3 тона и половина.

А катаджиите стоят на сянка в храсталаците. Къде е началникът на „Пътна полиция“? Къде са министрите на транспорта и на регионалното развитие и благоустройството? Защо не се подготви някаква прилична организация на движение, с указателни табели, с полицейски патрули, които да напътстват ошашавените шофьори и да спират тежките камиони да не влизат по забранените пътища?

Представете си, че сте от Мездра и по спешност ви се налага да пътувате до София. По километража на колата от табела до табела няма и 90 километра. Но пътуването е заобиколно, по лоши, тесни и опасни планински пътища. По които, повтарям, не би трябвало да има тирове, но има. Сякаш шофирате по някой смъртоносен път в Джаму и Кашмир, някъде между Индия и Пакистан.

Това буквално е опасно за живота! Трябва ли да стане някоя тежка катастрофа с много жертви по балканските серпентини, за да се сети някой да вземе мерки? Защото катастрофи ще има и тогава пак познатите физиономии ще покажат лицемерна загриженост по телевизорите.

Хайде някой да си свърши работата, за да няма пак „война по пътищата“ и катастрофи на всеки километър. Защото временното затваряне на важния път може и да стане дълговременно. Срокът за пускането му е 1 декември. Но като си знаем българската действителност – дано, ама надали!

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html