четвъртък, 2 май 2024 г.

България и Дания ще задълбочат сътрудничеството си в областта на образованието

Министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков се срещна с посланика на Дания у нас Йес Нилсен. Снимка: МОН

Министърът на образованието и науката у нас проф. Галин Цоков и Йес Нилсен – извънреден и пълномощен посланик на Дания в България се договориха, че ще задълбочат сътрудничеството между двете страни в областта на образованието. За. По време на срещата между тях бяха обсъдени възможностите за съвместни инициативи за развитие на двустранните отношения при въвеждането на иновации в училищата, съобщи пресцентърът на Министерството на образованието и науката (МОН).

„Нашият фокус е в българското училище не само да се въведат успешно технологиите, но да се съчетаят с личностното развитие на децата. Тук Дания има огромен опит. Затова за нас е важен обменът при квалификация на учители и между отделни училища“, каза министър Галин Цоков. Той подчерта, че от полза за учителите е да видят различен модел на работа, съвместно преподаване и възможности за различен начин на представяне на знания, като се постави фокус на изграждането на емоционални и социални умения у децата.

Посланик Нилсен подкрепи задълбочаването на сътрудничеството с България в областта на образованието и науката. Той подчерта, че българските учени са на много високо ниво и допълни, че Дания има добра съвместна работа със Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Има голям интерес от студентите към изучаването на скандинавските езици. В специалността „Скандинавистика“ се изучават норвежки, шведски и датски език. Всяка година в нея се приемат около 40 първокурсници и повечето от тях завършват успешно след четири години в бакалавърската степен на специалността. Това каза в интервю за БТА на 17 ноември 2022 г. главен асистент д-р Евгения Тетимова – преподавател по норвежки език в специалността „Скандинавистика“ във Факултета по класически и нови филологии на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Тя е и ръководител на магистърската програма „Език, култура, превод“.

Тогава специалността „Скандинавистика“ към Факултета по класически и нови филологии на СУ отбеляза 30-годишнината от създаването си с конференцията „България и Скандинавският север – пресечни точки и перспективи“.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html