понеделник, 29 април 2024 г.

Съдия по делото „Катаргейт“ се е отказала да работи по него

По разследването през декември миналата година бе задържана гръцката евродепутатка Ева Кайли.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Съдията Мишел Клез си е направил отвод по делото за предполагаема корупция в Европейския парламент в полза на Катар и Мароко, станало известно като „Катаргейт“. Това информират медии в Белгия, като се позоваха на съобщение на местната прокуратура, съобщи БТА.

По разследването през декември миналата година бе задържана гръцката евродепутатка Ева Кайли, дотогава един от заместник-председателите на ЕП. През април Кайли бе освободена от затвора и поставена под домашен арест. По-късно тя получи разрешение да пътува в чужбина заради желанието си да участва отново в заседанията на евродепутатите в Страсбург.

Кайли е обвинена, че е участвала в организирана престъпна група, извършвала политически услуги на Мароко и Катар срещу заплащане. В дома ѝ, който тя споделяше с партньора си Франческо Джорджи (също обвиняем), както и в куфар, пренасян от баща ѝ, бяха открити стотици хиляди евро в брой. Общо по случая следователите се натъкнаха на банкноти на стойност над 1,5 милиона евро.

Според съобщението на прокуратурата, един от синовете на съдия Клез има обща фирма със син на една от заподозрените по случая – евродепутата Мари Арена. Двамата младежи извършвали от 2018 г. разрешена търговия с марихуана, от която са извлечени някои психотропни съставки (CBD). Прокуратурата уточнява, че „наскоро“ са се появили съмнения в безпристрастността на разследването. Допълва се, че Клез е решил да се оттегли „като предпазна мярка“ и за да се осигури разграничение между личния и професионалния живот.

Мари Арена отрече многократно всякаква връзка със съмненията за корупция, но потвърди, че е поддържала приятелски връзки с други двама от основните заподозрени – евродепутатите Андреа Коцолино (Италия) и Марк Тарабела (Белгия). Наскоро Тарабела бе освободен от ареста и се върна на работа, а снощи Коцолино се е предал на белгийските власти, след като е пристигнал в Брюксел от родината си. Евродепутатът Антонио Панцери (Италия), обвинен за организатор на престъпна група по този случай, получи статут на защитен свидетел и сключи сделка с прокуратурата за наказание под минимума.

Различни медии неведнъж отбелязаха, че Мари Арена единствена от всички споменати досега не е обвинена по този случай, нито е била задържана. В интервю по-рано Ева Кайли бе предположила, че това се дължи на „някакъв специален имунитет“, с който Арена разполага.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html