събота, 27 април 2024 г.

Осигурено е увеличението с 12% на пенсиите от юли

Снимка: БГНЕС

Пенсиите се увеличават с 12% от юли – потвърдена е възможността на бюджета за това. Минималната пенсия нараства от 467 на 523 лева. Това заяви пред БТВ социалният министър Иванка Шалапатова.

Тя припомни, че се увеличават и социалните плащания, защото вече определящ фактор е линията на бедността, а гарантираният минимален доход. При помощите към различни има ръст до 120%, допълни министърът.

Шалапатова увери, че всички социални плащания са гарантирани до края на годината.

Помощ за пострадалите от потопите

Засегнатите от потопите хора могат да кандидатстват за три вида помощ, обяви социалният министър.

Те могат да получат еднократна помощ, която да възлиза до 1512 лв. Вече се приемат заявления от службите за социално подпомагане.

Пострадалите имат право и на подкрепа чрез топъл обяд. Очакват се заявления от общините за финансиране на тази помощ.

Освен това хората с наводнени къщи могат да подадат заявление за нови електроуреди. Финансиране за тази помощ ще бъде осигурено от фонд „Социална закрила“, който разполага с 800 000 лв.

Закриване на домовете за възрастни хора

Шалапатова даде заявка, че ще закрие домовете за възрастни хора, в които има нехуманно отношение към обитателите, така както бяха закрити и домовете за изоставени деца.

„Имаме заложен ресурс в Плана за възстановяване за закриването на домовете за възрастни хора и замяната им с хуманна грижа в общността. Ако се налага, ще има малка, много уютна сграда, в която много обучени хора да полагат грижи възрастните“,  обясни социалният министър.

Тя уточни, че в момента има 82 дома за стари хора с 4200 души и 71 за пълнолетни с увреждания, в които са настанени близо 4000 души. По думите ѝ от началото на годината са закрити 9 от тези домове.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html