петък, 3 май 2024 г.

Лишиха бившия британски премиер Борис Джонсън от специален достъп до парламента

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Бившият британски премиер Борис Джонсън беше лишен от специален достъп до парламента, след като депутатите одобриха доклада на Комисията по привилегиите, който заключава, че той е излъгал за събиранията на Даунинг стрийт по време на пандемията, съобщи БНР.

354 от депутатите в Камарата на общините гласуваха „за“ одобряване на доклада и само 7 „против“. Това стана след проточил с часове дебат. Имаше вариант да няма гласуване, ако след дебата нямаше възражения на поддръжниците на Борис Джонсън, но понеже все пак в края се чуха гласове, вотът се състоя.

При положение, че в Камарата на общините има 650 депутати, това означава, че голяма част от торите са се въздържали или просо не са били в парламента, какъвто е случая и с премиера Риши Сунак. Сметката обаче показва, че дори и въздържалите се да бяха гласували за Джонсън, той пак щеше да загуби вота.

Направената разбивка на гласовете в крайна сметка показва, че 118 консерватори са гласували за приемането на доклада, а от 225 депутати няма регистриран вот. Неявяването на Сунак в парламента между другото бе порицано от опозицията и преценено като проява на слабост и липса на лидерски качества.

Борис Джонсън подаде оставка като депутат като изпреварващ ход да не бъде принудително отстранен от парламента.

Докладът е изключително изобличаващ, като в него се препоръчва отстраняване на бившия премиер за 90 дни, както и отказ на достъп до парламента – санкция, която предизвика особено негодувание сред лоялните на Джонсън депутати.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html