четвъртък, 2 май 2024 г.

Изчезналата подводница е изпратила сигнал

Подводницата Титан е изпратила сигнал за бедствие, според океанолог, но времето на комуникацията все още не е известно, цитира Sky News.

Саймън Боксал от университета в Саутхемптън е заявил, че има „знания от втора ръка“, че е получен „сигнал“ от изчезналия кораб.

„Не можете да използвате радиостанции под вода. Разчитате изцяло на „пингове“ („пинг“ работи на принципа на ехото, като изпраща съобщение чрез ICMP протокола до отдалечен компютър). Това, което имат, е наистина ограничена комуникация“, е заявил той, цитира Фокус.

„Очевидно са имали и не знам кога… са получили спешен пинг, който казва, че корабът е в беда. Не знам дали това се генерира автоматично или се генерира от хора на борда.“

Д-р Боксал е заявил, че подводницата може вече да е изгубена.

Той не знае кога е изпратено съобщението.

Петима души са на подводницата, която изчезна на 700 километра от бреговете на Нюфаундленд. Екипажът e загубил контакт с надводен кораб  час и 45 минути след като e започнал да се гмурка, за да види останките на Титаник.

Сред изчезналите са пакистанският бизнесмен Шахзада Дауд и неговият син Сюлеман, както и Хамиш Хардинг, 58-годишен британски бизнесмен милиардер и изследовател.

Смята се, че френският изследовател Пол-Хенри Наржеоле също е на борда, както и Стоктън Ръш, главен изпълнителен директор на Ocean Gate, фирмата зад гмуркането, също се съобщава, че е на борда.

Бреговата охрана на САЩ изпрати два самолета C-130 Hercules да търсят подводницата на повърхността на водата. Провежда се и подводно сонарно търсене.

Бреговата охрана на САЩ е изчислила, че подводницата има между 70 и 96 часа авариен кислород.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html