петък, 3 май 2024 г.

За световния ден на бежанците НДК в София ще светне довечера в синьо

Тазгодишната тема на Световния ден е: „Надежда далеч от дома“.
Снимка: UNHCR ORG

Националният дворец на културата, НДК, в София ще бъде осветен в синьо на 20 юни вечерта по случай Световния ден на бежанците. Инициативата е на Върховния комисариат на ООН за бежанците, а поводът – отбелязване на международния ден за почитане на хората, които са били принудени да избягат от страните си поради преследване. Това обявиха от Върховния комисариат на сайта си, съобщи БНР.

Тазгодишната тема на Световния ден е: „Надежда далеч от дома“ – свят, в който бежанците пълноценно участват в обществото ни.

Над 110 милиона души по света са напуснали домовете си поради конфликти и преследване, отбелязват от представителството на Комисариата. Най-много са мигрантите от Сирия, Украйна и Афганистан. 40% от принудително разселените са деца.

В столицата ще бъде представен сборникът „Училище за приказки“, написан от украински деца.

Книгата е подготвена и публикувана в рамките на съвместния проект на УНИЦЕФ и ситуационния център „Отворени врати“ с финансовата подкрепа на правителството на Съединените щати. Войната в Украйна принуди повече от два милиона украински деца да напуснат страната и разсели над един милион в рамките на Украйна. За изминалата година и четири месеца 160 000 украински бежанци са подали молба за временна закрила в България, включително около 54 000 деца.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html