четвъртък, 2 май 2024 г.

Идея: Държавата да поема здравните осигуровки на безработни, участващи в обучения

Снимка: БНР

Социалното министерство обмисля да предложи плащане на здравните осигуровки на безработните, които се включват в обучения. Намерението беше заявено на фона на представения доклад на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), посветен на уменията на хората в България, съобщи БНР.

Според ОИСР в България трябва да се наблегне на ефективното използване на трудовите способности, да се подобри управлението на системата на уменията. Младежи и възрастни също да подобрят квалификацията си. Докладът отчита, че в България има 900 000 възрастни, които са в работоспособна възраст. Но те са икономически неактивни, защото имат ниски умения и образователно ниво. Уменията са ниски дори и спрямо данните от ЕС.

Участието на работещите в учебни програми е едва 1,8%. Целта е 5 на сто. За да се вдигне процентът, е възможно да се увеличи публичното финансиране по проекти. Да се даде по-широк достъп до програми. Искрен Ангелов от отдела за пазара на труда в социалното министерство обясни, че „това, което от препоръките на колегите от ОИСР взехме като идея и го коментираме към настоящия етап в рамките на министерството, е да включим в следващите промени на Нормативната уредба в областта на пазара на труда изплащане на здравни осигуровки на лицата, които се включат в обучение, тъй като на практика те се ангажират да повишат своите знания и умения и като стимул и мотивация се опитваме да насърчим лицата, възрастните да се включват в обучения“, пояснява държавният чиновник.

Работодателите обаче все още отчитат, че липсват индивидуални сметки за обучение и микроудостоверения за преминато обучение на възрастен човек.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html