неделя, 28 април 2024 г.

Взехме първа точка в евроквалификациите срещу 10 от Литва

Изравнителният гол дойде след точен далечен удар на Марин Петков.

В третия си мач от европейските квалификации българският национален отбор футбол направи 1:1 срещу Литва и взе първата си точка в групата, съобщи БНР. Двубоят се игра на стадион „Дариус и Гиренос“ в Каунас.

Едвинас Гирдвайнис откри за домакините в 15-ата минута, а Марин Петков изравни в – 27-ата. За него това е втори гол за България в седем мача до момента и първи за националния ни отбор в актуалната квалификационна кампания. Литва игра с 10 човека от 17-ата минута, но с много жертвоготовност и себераздаване успя да задържи равенството.

Срещата премина почти изцяло под доминацията на българския отбор, а събитията се разиграваха в половината на домакините. Българският тим изпълни цели 19 ъглови удара, контролираше топката в 62% от времето, но това се оказа недостатъчно за успеха.

Селекционерът на България Младен Кърстаич изненада не само с двамата дебютанти в стартовите 11, но и с променената схема. Той започна с 3-4-3 като Илия Груев от Вердер (Бремен) беше преместен като ляв централен защитник.

Домакините можеха да открият резултата още в 3-ата минута, когато Янкаускас проби от ляво след грешка на българската защита, но Гирвайнис се размина с топката. В ответната атака българите можеха да застрашат вратата на Гертмонас, след като Спас Делев изведе добре Мартин Минчев, но нападателят на Спарта (Прага) се забави и ударът му беше блокиран.

Българският отбор бъркаше при изнасяне и контрола на топката в средата и една такава ситуация доведе до гол в вратата на Дюлгеров. Защитникът Едвинас Гирдвайнис посрещна топката с крак пред Алекс Петков, топката се отби в страничната греда и влезе във вратата. Но само две минути по-късно събитията на терена придобиха друг развой. Кирил Десподов изскочи зад гърба на защитата на домакините и Юстас Ласицкас го събори с ръка, което му костваше и отстраняване с директен червен картон.

Българите вдигнаха оборотите и в 21-ата минута Кирил Десподов удари греда от малък ъгъл при атака с Патрик-Габриел Галчев от дясно. В 27-ата минута отново капитанът на България проби от дясно, елиминира двама и стреля, но трети литовец с глава извади в ъглов удар. При този ъглов удар се стигна и до равенството в резултата – 1:1 благодарение на мощния удар на Марин Петков. Крилото на Левски получи късо подаване от Слави Шопов и с отсечен удар прониза Гертмонас.

В 32-ата минута Десподов получи добра топка в наказателното поле, опита да прехвърли вратаря, който обаче изби в поредния корнер. Две минути преди края на първото полувреме Слави Шопов отново беше много близо да направи асистенция, след като финтира двама литовци и изведе Спас Делев на голова позиция. Изстрелът на опитния нападател обаче беше спасен от Гертмонас с крак. Отново масивният вратар на домакините спаси при топовния изстрел на Илия Груев в добавеното време на първата част.

Българският отбор започна активно и второто полувреме, пренасяйки от първата му минута действията пред вратата на Гертмонас. В 55-ата минута Десподов пропусна да стреля, а в 60-ата Никола Илиев проби и подаде успоредна топка, но вторият капитан Гирвдайнис изчисти с глава. В 67-ата минута пък домакините отговориха с опасен изстрел на Упстас от фаул.

Опитите на българите продължиха и в последните минути, като Георги Русев, Ивайло Чочев и Никола Илиев, но защитници застанаха с телата си пред вратата. В 89-ата отново Чочев получи топката на дъгата, но ударът му мина встрани.

Двата отбора играха в следните състави:

Литва: Евдинас Гермонтас, Юстас Ласицкас, Рокас Лекиатас, Едвинас Гирдвайнис, Маркас Бенета (78 – Артемиюс Тутиешкинас), Модестас Воробьовас, Овидиус Вербицкас (46 – Клаудиус Упстас), Дейвидас Шешплаукис (21 – Пиюс Шервис), Гвидас Гинейтис, Елигиус Янкаускас (78 – Гратас Сиргедас), Фьодор Черних (38 – Гитис Паулаускас)

България: Иван Дюлгеров, Патрик-Габриел Галчев (81 – Йоан Стоянов), Валентин Антов, Алекс Петков, Марин Петков, Илия Груев, Ивайло Чочев, Станислав Шопов (46 – Иван Йорданов), Спас Делев (46 – Никола Илиев), Мартин Минчев (63 – Илиан Стефанов), Кирил Десподов (74 – Георги Русев)

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html