четвъртък, 2 май 2024 г.

Ивет Горанова: Работим здраво, за да върнем каратето в Олимпийското семейство

Българската национална федерация по карате (БНФК) и най-успешната състезателка Ивет Горанова правят всичко по силите си, за да върнат спорта в програмата на Олимпийските игри. Олимпийската шампионка в дисциплината кумите съобщи, че международната карате общност трябва да работи с домакините на Олимпиадата в САЩ, които имат правото на избор на дисциплини за 2028.

„Работим здраво, за да върнем каратето на Олимпийски игри. Важно е да се види от страна на спортистите, че искаме това да се случи. Щастлива съм, че имахме възможността да проведем разговор с г-н Томас Бах (президент на Международния олимпийски комитет – бел.ред.), който ни даде насоки, по които да работим. Имаме голям шанс и ще направим всичко възможно това да се случи“, каза Горанова на пресконференция днес.

„Не може да се обясни какво усещаш, когато си на Олимпийски игри. Работим за това децата след нас да го разберат. Това трябва да се изживее“, каза още олимпийската ни шампионка, цитирана от БТА.

„Какво точно трябва да се направи, не мога да отговоря. Такава информация нямам. Томас Бах ни посъветва да натискаме Световната карате федерация и Американския олимпийски комитет, тъй като те вземат решението за Лос Анджелис. Ако не сме в списъка, МОК не може да направи нищо по въпроса. Важно сега е да работим с американците. Все някога ще се върнем в олимпийската програма. Ако не на тази Олимпиада, то на следващата, дай Боже“, каза Горанова.

С проблема се е заел и лично президентът на родната федерация Алексей Петров, разкри техническият секретар на централата Ивайло Петков.

„Президентът на нашата федерация г-н Алексей Петров работи с всички останали асоциации за завръщане на каратето в олимпийското семейство. Той се е заел с тази отговорна задача и прави всичко по силите си. Ивет и нейната треньорка Йована Прекович имаха среща с г-н Томас Бах по този въпрос, който се надявам да има положителна развръзка още за Лос Анджелис 2028“, заяви Петков.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html