понеделник, 29 април 2024 г.

ВСС ще обсъжда ситуацията след отстраняването на Гешев от длъжност

Снимка: БГНЕС

Очаква се Прокурорската колегия да обсъди ситуацията след подписания от президента Румен Радев указ, с който беше завършена процедурата за предсрочно прекратяване мандата на Иван Гешев като главен прокурор, съобщи БНР. В най-кратки срокове на мястото му трябва да бъде избран временно ръководещ държавното обвинение, но сред юристите има спор дали това трябва да направи Прокурорската колегия или Пленума на Висшия съдебен съвет.

Спор има и в самия съвет. Според представители на Прокурорската колегия това е органът, който трябва да избере временен заместник на Иван Гешев, а според представители на Съдийската – органът е Пленумът, защото той избира и назначава Обвинител номер едно. Въпросът трябва да се изясни още днес, като нееднозначено е мнението и кой да замести Гешев – някой от неговите заместници или друг магистрат. Проблемът със заместниците е, че единият от тях – Борислав Сарафов, влезе в открит конфликт с Гешев, а останалите пък бяха плътно зад вече бившият главен прокурор.

По-дългосрочният въпрос е за титуляр на поста, който е в компетентността на Пленума на ВСС, но пък членовете му с изтекъл мандат, а пък в сила са законовите промени, според които в тримесечен срок трябва да бъде открита процедура за избор на нова парламентарна и професионална квота на съвета. Около три месеца отнема и процедурата за избор на главен прокурор, тоест двете процедури трябва да се развиват едновременно.

Още един въпрос чака юридически отговор – какво ще стане със сигналите срещу Иван Гешев, които бяха подадени след влизането в сила на механизма за разследване на главния прокурор и неговите заместници, след като от вчера той вече е бивш.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html