неделя, 28 април 2024 г.

Вицепрезидентът Илияна Йотова връчи на патриарх Неофит наградата „Проф. Марко Семов“

Негово Светейшество българският патриарх и Софийски митрополит Неофит получи днес на тържествена церемония наградата „Проф. Марко Семов“ – за ярко присъствие в духовния живот на нацията, като поводът е 75-ата му годишнина (2022 г.). Наградата беше връчена на патриарх Неофит от вицепрезидента Илияна Йотова на церемония, която се състоя в салона на Софийската митрополия.

„За мен днес е изключителна чест, че мога да връча тази изключителна награда – за принос към духовното израстване на българската нация. За мен е изключителна чест да бъда в този храм (Софийската митрополия). Всеки път, когато идвам тук и се покланям, целувайки ръка на нашия патриарх, ме обзема едно особено чувство, слушайки мъдрите му думи, благия тон, напътствията – чувство на просветление, на помирение със самата мен. Чувство на гордост, че България има такива личности и че винаги, когато на човек му е най-трудно и когато има най-дълбоките съмнения, колебания, може да дойде и да получи съвет от него“, каза Илияна Йотова.

Тя заяви отново, че за нея е изключителна чест да връчи наградата на името на проф. Марко Семов на патриарх Неофит и благодари на всички, които са я създали.

Наградата е учредена през 2007 г. от Съюза на българските журналисти, от Съюза на българските писатели, Сдружението за национално съхранение, община Априлци и фондацията „Проф. Марко Семов“. Нейни носители са: поетът Недялко Йорданов, историкът проф. Дойно Дойнов, създателката на Класическата гимназия Гергина Тончева, режисьорът акад. Людмил Стайков и Българската академия на науките.

Към присъстващите на церемонията вицепрезидентът се обърна с думите: „Живеем в едно съвремие, в което вечната борба между доброто и злото продължава. За съжаление, съвремие, в което враждата и омразата сякаш взимат връх, време, в което конфликтите, конфронтацията са навсякъде около нас и кризите следват една след друга“. Илияна Йотова добави, че живеем и във време, в което не ни остава нищичко, за да помислим за ближния до нас и за това, от което той има нужда, а много хора днес имат нужда. „Само за секунда да си представим и да се пренесем на запад – в нашата страна, и да видим какви са бедствията, а едновременно с това сякаш политическата интрига е извън времето и пространството. Тази интрига, която интересува шепа хора, но която е завладяла мисли на медии и мисли на хора. Слава Богу, разделението, което някои говорят, че го има в нашето общество, го няма сред хората“, каза вицепрезидентът в словото си, предаде БТА.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html