понеделник, 29 април 2024 г.

България се включи в коалицията за снарядите за Украйна

Тодор Тагарев
Снимка: БГНЕС

България се присъедини към Многонационалната инициатива за складиране на боеприпаси. Това стана по време на започналата двудневна среща в Брюксел на министрите на отбраната от страните членки на НАТО, съобщи БНР. Новината съобщи заместник-генералният секретар на НАТО Мирча Джоана по време на церемонията по подписването на документа за инициативата, в която досега участваха 23 страни от Алианса и Швеция: „Развълнуван съм да видя България, Дания, Германия и Люксембург да се присъединят към инициативата. И се надявам същото скоро да направят и няколкото останали съюзници“, каза Джоана.

На заседанието на министрите в Брюксел американският секретар по отбраната Лойд Остин поздрави Нидерландия и Дания за тяхната инициатива и ангажимент за обучението на украински пилоти на Ф-16, но предупреди, че е рано да се говори кога ще бъдат изпратени такива изтребители в Украйна.

Преди заседанието на контактната група за Украйна министърът на отбраната на страната Олексий Резников изрази увереност, че ще бъде създаден консорциум за изтребители. „Чухме ангажимента на нашите партньори, че ще започне обучението и заедно ще изградим този консорциум на изтребителите, като ще се започне с Ф 16 с Нидерландия и Дания като лидери. Други страни също ще се присъединят. Чухме и добра новина от шведските ни партньори, че ще имаме възможност за изпитания там“, каза Олексий Резников:

„Както знаете, имаме коалиция на танковете, на противовъздушната отбрана, на артилерията, на ракетните установки. Затова съм напълно уверен, че ще имаме „коалиция на птиците“. Това означава, че бъдещите сили на Украйна ще бъдат източния щит за Европа и на НАТО“.

Американският секретар по отбраната Лойд Остин и председателят на Обединения комитет на началник-щабовете на САЩ Марк Мили обаче бяха по-предпазливи за изпращането на Ф-16 в Украйна и не се ангажираха с конкретно време. Марк Мили заяви: „Има много работа, която трябва да се свърши. Би било преждевременно да се дава конкретна дата или време, когато Ф-16 или друг вид изтребители могат да бъдат изпратени в Украйна, за да участват в боевете. Има много работа за вършене – езиково обучение, обучение на пилотите, системите трябва да бъдат задействани на място. Така че сме далеч от завършването на този проект“.

Генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг подчерта, че в началото на заседанието на комитета НАТО – Украйна ще бъде изпратено категорично послание за увеличаването на военната помощ. „Украйна започна своята контраофанзива и напредва. Това се дължи на храбростта на войните ѝ, но и на оръжието, което Алиансът ѝ осигурява“, каза Столтенберг.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html