неделя, 28 април 2024 г.

Фандъкова разпореди постоянно наблюдение на речните корита и язовирите

Във връзка с прогнозата за продължаващи значителни валежи и гръмотевични бури кметът на София Йорданка Фандъкова нареди да се извършва постоянно наблюдение на речните корита и язовирите на територията на Столичната община (СО). Това съобщиха от пресцентъра на общината.

Аварийните екипи да бъдат на терен и да реагират на сигнали, а кметовете на райони да осигурят наблюдение на водни обекти на съответните територии, призова Фандъкова.

Екипите на Столичния инспекторат, почистващите фирми, да проверяват дъждоприемните шахти, фирмите по поддръжка на парковете и градините също да извършват обходи. Столичният кмет изиска също всички звена да осигурят дежурни екипи.

Към момента шест екипа на дирекцията „Аварийна помощ и превенция“ и три на столичната пожарна са на терен. Те са реагирали на сигнали за завирявания, отстранили са паднали дървета в коритото на река Искър в кв.“Враждебна“. Отводнили са подлез до търговски обект (магазин “Бриколаж“), където продължава почистването му от Столичния инспекторат.

Към момента всички реки на територията на София имат осигурена проводимост, почистени са водостоците на Южната дъга на Околовръстния път, всички седем общински язовири са в нормално състояние, наблюдава се и р. Искър. Екипите на Столичната община са извършили огледи на критичните участъци и продължават наблюдението им. „Напоителни системи“ извършват контролирано изпускане на язовир „Панчарево“.

На много места в западната половина от страната в периода 16-18 юни ще има значителни по количество, временно интензивни валежи. Очакват се сумарни количества на валежите, надхвърлящи 100 литра на квадратен метър, съобщават от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html