петък, 3 май 2024 г.

На Острова публикуват доклада по скандала „Партигейт“ с Борис Джонсън

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Чаканият от доста време доклад на Комисията по привилегиите за това дали бившият британски премиер Борис Джонсън е подвел парламента по скандала „Партигейт“ сеочаква дабъде публикуван днес на Острова, съобщава БНР.

Местните медии съобщиха, че докладът е завършен след проведените срещи на комисията в началото на седмицата. В нея преобладават депутати от Консервативната партия на Борис Джонсън. Очакванията са, че докладът ще е силно критичен, изобличаващ бившия премиер в лъжа.

Джонсън подаде оставка като депутат с яростно изявление миналия петък, след като бе запознат с предварително копие от едногодишното разследване. Добре запознати с процедурите заявиха, че докладът вероятно ще бъде публикуван от комисията преди 10.30 по Гринуич, когато лидерът на Камарата на общините Пени Мордант ще обяви програма на депутатите за седмицата. От нея зависи кога ще насрочи гласуването на доклада, като най-вероятно това ще стане в понеделник. Мнозина смятат, че оставката на Джонсън е изпреварващ ход, за да избегне принудителното му отстраняване от парламента, ако той бъде обвинен в лъжа.

Междувременно Джонсън предприе нова, този път персонална атака, обвинявайки съпартиеца си и един от членовете на комисията Бърнард Дженкин в „огромно лицемерие“ и го призова да подаде оставка, защото е присъствал на рожден ден в парламента по време на Covid локдаун.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html