вторник, 30 април 2024 г.

Европейският парламент призова Украйна да получи покана за НАТО

Европейският парламент в Страсбург.

С 425 гласа „за“, 38 „против“ и 42 въздържали се Европейският парламент прие призив Украйна да получи покана за присъединяване към НАТО. Според евродепутатите процесът на присъединяване следва да започне „след края на войната и да приключи възможно най-скоро“, се посочва в съобщение на ЕП.

До постигането на пълноправно членство в НАТО, ЕС и съюзниците от алианса трябва да работят в тясно сътрудничество с Украйна за разработване на временни гаранции за сигурност, се посочва в документа. ЕП подчертава, че присъединяването на Украйна към НАТО и ЕС ще повиши регионалната и световната сигурност.

ЕП осъжда решително разрушаването на язовира „Каховка“ от Русия на 6 юни, което определя като военно престъпление. Всички отговорни за военните престъпления, включително за разрушаването на язовира, ще бъдат подведени под отговорност в съответствие с международното право, добавят евродепутатите.

Те призовават за цялостни мерки за възстановяване на Украйна и очакват Европейската комисия да предложи механизъм в тази насока при изготвянето на общия бюджет. ЕП изразява също очакване ЕК да даде положителна препоръка за начало на присъединителни преговори с Киев още тази година, ако Украйна успешно изпълни очертаните стъпки.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html