събота, 4 май 2024 г.

Премахването на фигурата на главния прокурор е възможно решение, смята Христо Иванов

Христо Иванов
Снимка: БГНЕС

„В конфигурацията ПП-ДБ и ГЕРБ напрежението винаги ще присъства, няма нищо различно. Когато завършим кръга от консултации с останалите политически сили, ще видите нашия проект за съдебна реформа“. Това заяви Христо Иванов, съпредседателят на ДБ.
„Целта ни е да изградим съгласие, преговорите с останалите партии са на различни нива“, уточни в отговор на БГНЕС Христо Иванов. „Това, за което говорим е обезсилване на властовите инструменти на главния прокурор, а не премахване на фигурата. В сегашната политическа ситуация обаче най-лесното за постигане на съгласие е повече да няма такава фигура, за да не се чуди никой от играчите дали той ще има шанс в по-голяма степен от останалите да определи кой ще бъде следващият главен прокурор. Тъй че тази посока е възможното политическо решение“, каза още той.
„Разговорите с останалите политически сили за съдебна реформа първо няма да бъдат официални. Искаме да бъде проведен първо един кръг от неофициални разговори, такива с ДПС не са замразени“, поясни още той.
Относно бъдещата номинация за еврокомисар, който да заеме мястото на Мария Габриел и спекулацията, че това може да е Кирил Петков, Христо Иванов подчерта, че има диалог с ЕК и се обсъжда какво е очакването на председателката на комисията. „Варианти вече ще се обсъждат в правителство“, подчерта съпредседателят на ДБ.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html