неделя, 28 април 2024 г.

Парламентът създаде временна комисия за поисканите депутатски имунитети

Народното събрание създаде временна комисия по исканията на главния прокурор за даване на разрешение за възбуждане на наказателни преследвания срещу народните представители Бойко Борисов, Даниел Александров, Димитър Аврамов и Кирил Петков. Решението беше взето със 186 „за“, 32 „против“ и без въздържали се.

По предложение на Ертен Анисова (ДПС) в обхвата на комисията беше включено и името на Димитър Аврамов (ДПС), на когото вчера главният прокурор също поиска имунитета.

От „БСП за България“ и от „Има такъв народ“ отказаха да излъчат представители в комисията, а от „Възраждане“ заявиха, че няма да участват в ръководството ѝ. В хода на дебата от „Продължаваме промяната-Демократична България“ също казаха, че няма да излъчат председател, и призоваха ГЕРБ-СДС да направи същото.

От ДПС предложиха Хамид Хамид (ДПС) да оглави временната комисия, но това не получи подкрепа от пленарната зала и при прегласуването.

Временната комисия се създава на паритетен принцип със задача да проучи дали са налице достатъчно данни за извършени престъпления от общ характер по исканията на главния прокурор Иван Гешев на имунитетите на четиримата депутати, съобщи БТА.

Временната комисия се избира за срок до изчерпване на предметния ѝ обхват, но не по-късно от 18 юли т.г. , решиха депутатите. Комисията следва да представи доклад за дейността си, съдържащ становища и отделни проекти за решения по направените от главния прокурор искания. Отхвърлено беше предложението на Петър Петров („Възраждане“) срокът за работата ѝ да е до 20 юни.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html