четвъртък, 2 май 2024 г.

Пригожин: „Вагнер“ няма да подпише договор с Шойгу

Снимка: Телеграм

Основателят на руската частна паравоенна организация „Вагнер“ Евгений Пригожин заяви, че членовете на тази група няма да подписват никакъв договор с руския министър на отбраната Сергей Шойгу, като по този начин отхвърли опитите на министерството да постави „Вагнер“ под свое ръководство . Пригожин каза, че „Вагнер“ е изцяло подчинен на интересите на Русия, но, както той заяви, високоефективната командна структура на групировката ще бъде подкопана, ако тя бъде подчинена на Шойгу.

„Шойгу не може правилно да управлява военни формирования“, посочи Пригожин. Той каза, че министерството може да използва неизпълнението на заповедта като причина да конфискува запасите от оръжия и боеприпаси на „Вагнер“, предаде Ройтерс. Руското министерство на отбраната заяви в събота, че Шойгу е наредил на всички „доброволчески отряди“ да подпишат договори с министерството до края на месеца, стъпка, която според него ще повиши ефективността на руската армия.

Министерството на отбраната на Руската федерация и доброволческият отряд „Ахмат“ обаче подписаха първия договор, определящ дейността му в зоната на военните дейсвия в Украйна. Съответното обявиха пред журналисти от военното ведомство в Москва, предава ТАСС, цитира Фокус.

„Като част от изпълнението на заповедта на министъра на отбраната на Руската федерация [Сергей Шойгу] за определяне на реда за организиране на служебната дейност на доброволческите организации беше подписан договор между Министерството на отбраната на Руската федерация и доброволческите отряди „Ахмат“ , обучени от Руския университет за специално предназначение“, съобщиха от министерството.

Пояснява се, че договорът, определящ правното регулиране и дейността на доброволческите части на „Ахмат“ в зоната на военните действия в Украйна, както и разширяването на мерките за социална защита и подкрепа, установени от държавата за доброволците и техните семейства, е подписан от заместник-началникът на Генералния щаб на Въоръжените сили на Русия генерал-полковник Алексей Ким и директорът на Руския университет на специалните сили Адам Дашаев.

„Днес в зоната за специалната операция участват доста голям брой части, доброволчески отряди и други военни формирования, заедно с подразделения на Въоръжените сили [на Руската федерация]. <…> Надявам се, че в бъдеще , гледайки първия ни опит, останалите доброволчески отряди също ще подпишат такива договори“, заяви Ким след подписването на договора.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html