неделя, 28 април 2024 г.

Най-влиятелната фигура в историята на Италия – Силвио Берлускони

„Силвио Берлускони беше преди всичко борец, той беше човек, който никога не се страхуваше да защитава своите убеждения и точно тази смелост и тази решителност го направиха един от най-влиятелните хора в историята на Италия, което му позволи да реализира истински и собствени пробиви в света на политиката, комуникацията и бизнеса“. Така премиерът на Италия Джорджия Мелони описа Силвио Берлускони във видеообръщение.

„Покойният Силвио Берлускони е политик от световен мащаб. В момента такива хора на международната арена не са много. Берлускони  направи много за развитието на отношенията между Москва със Запада и НАТО“. Това заяви руският президент Владимир Путин.

„Като бивш министър-председател на Италия Силвио Берлускони оформи политическия пейзаж на нашата съседна страна и Европа. Изразявам най-дълбоките си съболезнования на семейството му и на италианския народ в тези трудни часове“, написа австрийският канцлер Карл Нехамер в своя Twitter.

Бившият италиански премиер Силвио Берлускони почина днес в 9:30 ч. сутринта в болница в Милано на 87-годишна възраст, съобщиха италианските медии. В ранните зори в болницата пристигат брат му Паоло и четирите му деца – Марин, Елеонора, Барбара и Пиер. Както съобщава La Stampa, лидерът на партията „Forza Italia“ е бил приет в болницата Сан Рафаеле в петък и е бил хоспитализиран няколко пъти през последните няколко години.

Берлускони, който е бил три пъти премиер, е основател на телевизионна империя, която формира италианската общественост повече от 20 години, пише „Република“. През последните 50 години не е имало ден, в който името му да не се споменава, по телевизията, във вестниците, в парламента, в заведенията, на стадиона, а той ще бъде запомнен с това, че раздели общественото мнение.

Строителен предприемач, телевизионен магнат, президент на футболния клуб Милан, а след това Монсе, основател на партията Forza Italia, беше обвиняем в сензационни процеси. Според докладите всичко около него било преувеличено и в един момент популярността му била огромна.

Той също така е смятан за най-богатия човек в Италия и е натрупал огромното си богатство първо като строителен предприемач, а след това като визионер. Той основава Kanal 5 през 1980 г., към който се добавят Italia Uno и Rete 4. Той ще бъде запомнен и с прословутите „бунга бунга“ партита, които организира във вилата си по време на премиерския си мандат. Твърди се, че  плаща за мълчанието на свидетелите с пари, коли, къщи . Първоначално Берлускони е признат за виновен през 2013 г. в плащане за секс на 17-годишната Карима Ел-Махруг, мароканска танцьорка, известна като Руби, но това обвинение е отменено, тъй като адвокатите му твърдт, че няма доказателства, че той е знаел възрастта й.

През януари 2022 г. той е лекуван от сериозна инфекция на пикочните пътища, а през септември 2020 г. е бил под лекарско наблюдение заради пневмония, причинена от коронавирус. От април той няколко пъти беше в болница в Милано, като за последен път е приет преди три дни.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html