четвъртък, 2 май 2024 г.

Жълт код за дъжд и гръмотевици в няколко области в страната

Снимка: БГНЕС

Националният институт по метеорология и хидрология е издал предупреждение от първа степен (жълт код) за значителни валежи и гръмотевици в западната половина от страната. На места, главно в планинските райони, количествата ще са между 25-35 mm, на изолирани места и повече. Има условия и за градушки.

Днес над Западна и Централна България ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и в много райони ще има краткотрайни валежи, придружени с гръмотевици, сочи прогнозата на НИМХ. На отделни места валежите ще са интензивни и значителни по количество, има условия за градушки. В Източна България ще е предимно слънчево. След обяд и там облачността ще се увеличи, но само в отделни райони ще превали и прегърми. Ще духа слаб, по Черноморието до умерен вятър от изток-североизток. Максималните температури ще бъдат между 24° и 29°, на места в Западна България – малко по-ниски, в София – около 21°.

По Черноморието преди обяд ще бъде предимно слънчево. Около и след обяд ще се развива купеста облачност и на отделни места краткотрайно ще превали. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-североизток. Максималните температури ще са 22°-24°. Температурата на морската вода е 21°-23°. Вълнението на морето ще бъде около 3 бала.

Над планините ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. Сутринта в отделни райони, а около и след обяд на много места ще има краткотрайни валежи, придружени с гръмотевици, на места – интензивни и значителни по количество. Ще духа умерен вятър от север-североизток, по високите част от юг-югоизток. Максималната температура на 1200 метра ще бъде около 17°, на 2000 метра – около 11°.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html