неделя, 28 април 2024 г.

3,93 е средната оценка на матурата по български език и литература

 

Снимка: БГНЕС

Добър 3,93 е средната оценка на матурата по български език и литература в страната и тези резултати били удовлетворение за професионалната гилдия, обяви пред БНТ. Ваня Кастрева, началник на Регионалното управление на образованието в София-град. В столицата средният резултат е най-висок в страната 57,81 точки, а най-нисък – в София-област – 44,87.

„За български език и литература средният резултат отново е най-високият за страната, което е оценка за качество. Всяко едно външно оценяване има и такъв елемент“, настоя тя. Само преди ден от МОН обявиха, че средният резултат на този випуск на задължителната матура по български език и литература е 50,14 точки, което отговаря на оценка Добър 3,93. Добрата новина – няма зрелостник с 0 точки на изпита по БЕЛ.

Това са част от анализите, направени след оценяването на работите на явилите се на първия задължителен изпит 45 864 ученици (с близо 3000 повече от миналата година), които образователното министерство публикува на страницата си.

Според Кастрева настоящите зрелостници и седмокласници са именно тези деца, които най-дълго се обучаваха в електронна среда, което има и своите последици. „Възползвайки се от всякакви възможности за комуникация, когато бяха в електронна среда, оценката не винаги беше адекватна на труда, който си положил, за да я получиш“, смята тя.

По думите ѝ на базата на тези данни трябва да се направи анализ, за да се потърси как това трябва да бъде преодоляно като дефици в образователната ни система.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html