събота, 4 май 2024 г.

Китайският посланик: Сеул залага на грешния играч

Посланикът на Китай в Сеул Син Хайминг предупреди Южна Корея, че може да „залага на грешния играч“, когато става въпрос за съперничеството между САЩ и Китай, съобщава Ройтерс.

„В ситуация, в която Съединените щати оказват натиск върху Китай с всички сили, някои залагат, че Америка ще спечели, а Китай ще загуби. Това очевидно е грешно решение и неуспех за правилно разбиране на хода на историята. Уверявам ви, че тези, които залагат на поражението на Китай, определено ще съжаляват“, каза Син.

Той призова Южна Корея да спре „политиката си на отделяне“ от Китай, за да могат двете страни да укрепят икономическите и дипломатически отношения.

Син Хайминг каза това на среща с Ли Дже-мйънг, лидер на Демократическата партия, най-силната опозиционна партия в Южна Корея, който критикува президента Юн Сук Йел, че предпочита съюз със САЩ пред отношенията с Пекин, основният търговски партньор на Сеул.

Китайският дипломат обвини южнокорейските власти за „трудностите“ в двустранните отношения и каза, че те не зачитат достатъчно ключовите интереси на Пекин, включително Тайван, докато от друга страна се забелязва влиянието на САЩ.

Той предупреди Сеул да не прави „погрешна преценка“ за най-населената страна в света, особено не поради „намесата на външен фактор като американския натиск“.

Сеул и Пекин втвърдиха реториката си през април заради коментарите на Джун за Тайван, който Китай смята за своя територия.

В интервю за Ройтерс Юн каза, че зад нарастващото напрежение около Тайван стоят опити за промяна на статуквото чрез използване на сила, промяна, която той каза, че не одобрява.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html