четвъртък, 2 май 2024 г.

Пакистан, Иран и Китай заедно срещу тероризма

Снимка: ЕПА

Първата среща от тристранните консултации Пакистан-Китай-Иран за борбата с тероризма и сигурността се проведе в китайската столица, предават местните агенции, цитирани от Политика.рс.

В работата на тази среща участваха генералните директори на министерствата на външните работи на Исламабад, Техеран и Пекин. Трите делегации бяха ръководени от: Абдул Хамид, генерален директор (Борба с тероризма), Министерство на външните работи на Ислямска република Пакистан, Бай Тиан, генерален директор на отдела за външна сигурност на Министерството на външните работи на Народното министерство Република Китай и Сайед Расул Мосави, помощник-министър на външните работи и генерален директор за Южна Азия, Министерство на външните работи на Ислямска република Иран.

По време на срещата бяха обсъдени редица теми от общо значение, особено ситуацията със сигурността в региона, както и регионалните антитерористични дейности и сътрудничеството в борбата с трансграничния тероризъм.

Въз основа на резултатите от тези консултации на висши представители на Пакистан, Иран и Китай беше взето решение за институционализиране на тристранни консултации за борбата с тероризма и сигурността, за които, според съобщенията, подробностите ще бъдат уточнени „в следващите Период“.

Генералният директор Абдул Хамид, ръководителят на пакистанската делегация и генералният директор Сайед Расул Мосави, ръководителят на иранската делегация, се срещнаха по този повод с помощник-министъра на външните работи на Китай Нонг Ронг.

В същото време Китай организира отделни двустранни консултации за борба с тероризма с представители на Пакистан и Иран.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html