неделя, 28 април 2024 г.

НС ще обсъжда казуса с приватизацията на Пловдивския панаир

Снимка: WIKIPEDIA.ORG

Народното събрание ще осъди проект на решение, внесено от „Продължаваме промяната – Демократична България“, за възлагане на министъра на икономиката да впише акциите на Община Варна в Пловдивския панаир в полза на държавата, съобщи БНР. Става дума за различните схеми, реализирани в последните 20 години за приватизацията на панаира.

Съгласно решението, новият министър на икономиката и индустрията Богдан Богданов ще е задължен да предприеме всички необходими действия пред „Централен депозитар“ АД по вписване на безналичните акции от община Варна в полза на държавата от капитала на „Международен панаир Пловдив“.

Акциите на община Варна в Пловдивския панаир са на стойност 17 милиона лева. С решение на местния парламент на морската столица от 2021 година акциите за 17 милиона лева бяха внесени като апорт в „Пълдин туринвест“.

След проведено извънредно общо събрание на „Пълдин туринвест“ през ноември 2022 година акциите на община Варна от Международен панаир – Пловдив бяха придобити от дружеството. В него участие имат бизнесменът и Георги Гергов с 50,36 на сто и Община Пловдив с 25 на сто. Община Варна притежаваше 29 на сто от акциите на Панаира. Така Гергов вече управлява 79,36 процента от дяловете му.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html