четвъртък, 2 май 2024 г.

Шефът на НАТО призова Турция да пусне Швеция в алианса

Йенс Столтенберг (вляво) се срещна с турския президент Реджеп Ердоган в Истанбул.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Представители на Турция и Швеция ще се срещнат между 12 и 18 юни за нови дискусии по кандидатурата на Стокхолм за членство в НАТО. Това съобщи генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг след среща с турския президент Реджеп Ердоган в Истанбул. Той призова Анкара да оттегли възраженията си срещу Швеция и да одобри възможно най-скоро членството й, предаде БТА.

Турция блокира от 13 месеца влизането на Швеция в НАТО, като я обвинява в снизходително отношение към кюрдските бойци, намерили убежище на нейна територия. Столтенберг подчерта, че „е време“ присъединяването да бъде потвърдено преди срещата на върха на Алианса във Вилнюс на 11 и 12 юли.

Също така Турция и Унгария са единствените от 31 държави членки, които все още не са ратифицирали новото разширяване след зелената светлина за Финландия.

Междувременно в Стокхолм се надигнаха протести срещу новия антитерористичен закон, приет от шведския парламент, който има за цел да се преодолее турското вето. Демонстрантите са близки до забранената в Турция Кюрдска работническа партия, уточнява АФП.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html