неделя, 5 май 2024 г.

Буяр Османи предложи план за деескалация на напрежението в Косово

Снимка: БГНЕС

Косово и Сърбия да потвърдят ангажимента си към споразумението за нормализиране на отношенията помежду си, Косово да изтегли специалните си полицейски сили от северната част на страната, а Сърбия да намали бойната готовност на въоръжените си сили, полицията на Косово, заедно със силите на КейФОР и ЕУЛЕКС, да се грижи изцяло за реда и сигурността на страната, протестите да бъдат отменени, а общинските функции и услуги да влязат в действие, за да се нормализира социалният живот, кметовете да подадат оставки до лятото на тази година, което да отвори пътя за предсрочни общински избори, които да бъдат проведени до края на годината – това предвижда планът, който председателстващия ОССЕ министър на външните работи на Република Северна Македония Буяр Османи обяви за деескалация и нормализиране на напрежението в Северно Косово.

Планът е насочен към постигане на траен мир и стабилност в северната част на Косово и връщане на косовските сърби към институциите и демократичните процеси и включва общо девет стъпки. Сред тях са и това ОССЕ да помогне на изборния процес чрез техническа подкрепа за косовските власти, които ще организират изборите, като по този начин ще се засили доверието между общностите. ОССЕ ще ангажира младежите в програми и процеси за помирение и ще предостави своя капацитет, за да подкрепи добросъвестното прилагане от двете страни на договореностите и продължаването на диалога, предвижда планът, съобщават от министерството на външните работи в Скопие.

В началото на седмицата в населените предимно със сърби общини на Северно Косово избухнаха сблъсъци, след като новоизбраните кметове встъпиха в длъжност. Местните избори в областта бяха бойкотирани от косовските сърби, които настояват за създаването на Съюз на сръбските общини. При сблъсъците бяха ранени десетки военнослужещи от силите на НАТО КФОР и протестиращи сърби.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html