четвъртък, 2 май 2024 г.

Поне €100 000 за къща край голям град

Интересът е основно към къщи за втори дом за свободните дни.
Снимка: WIKIPEDIA.ORG

Васил ТАШЕВСКИ

Поне 100 000 евро излиза покупката на нормална къща близо до голям град, сочи информация от имотните сайтове. Цените на баровските просторни домове понякога надхвърлят и един милион в единната валута на ЕС. Само в София подобни особено високи оферти за имот с РЗП от 70 до 500 квадрата са около 75, а за цялата страна – стотина.

Най-високата цена от 3,1 млн. евро се иска за къща в сърцето на престижния столичен квартал „Изток“. Домът е с площ от 280 квадрата, разположен в двор от 835 кв. м. Според обявата имотът се намира близо до метростанция.

В кв. Бояна офертите за къщи от поне милион в евро са 9. Други 24 такива къщи чакат купувачи в съседните Драгалевци, Симеоново, Малинова долина и вилните зони около тях. В Банкя подобни предложения са 4. В Княжево за най-скъпата къща се искат 890 000 евро, а в Горна баня – 980 000.

Офертите за имоти не по-големи от 500 кв. м до 100 000 евро са едва трийсетина. 170 са тези между сто и двеста бона в евро, 40 – от 200 000 до 300 000, от 300 до 400 бона са около 280 и към 600 над тази цена.

Във Варна 1,65 млн. евро е най-високата оферта

в сегмента, в Пловдив 950 000 евро. В Бургас максималната искана цена е 650 000 евро и се отнася за имот в центъра на града. В областта обаче най-много пари 1,45 млн. евро се искат за къща до 500 квадрата в Несебър.

Според кредитния консултант Тихомир Тошев търсенето на ипотеки за покупка на къщи нараства. „В сравнение с времето преди ковида се теглят 3 пъти повече такива заеми за този тип имоти. Пандемията бе една от причините за нарастване търсенето на къщи, но и след това тенденцията се запази. През 2019 г. например само 3% от ипотеките бяха за къщи, то сега техният дял нарасна до 9-10 на сто. Средно се теглят суми между 500 000 и 800 000 лева. Водещ е пазарът на къщи около София, но също така и в другите най-големи градове. Такива търсени квартали се оформиха и около Пловдив и Варна, където цените са високи. Покупката на къща за живеене в голям града или близо до него

е основно за състоятелни хора,

смята Тошев. Според него за втори дом или ваканционен имот обикновено не се тегли ипотека, а се плаща със спестени пари или се добавя недостигащата сума с потребителски заем.

Наско Атанасов, собственик на посредническа агенция, обяснява, че през миналата година пазарът на къщи е бил позатихнал, защото е нямало качествени имоти, за които си заслужава да се дават пари. „Сега има интерес, но основно за имоти, които са обновени. Предлагането на стари и изискващи скъп ремонт къщи затихва, защото те не можаха да се продадат дори в бума около пандемията. Същото важи и за имоти в райони с труден достъп или с липса на централно водоснабдяване. В зависимост от състоянието на пътната мрежа най-търсени са къщите на разстояние от 30-40 до 50 км от най-големите градове. Основният критерий е времето за пътуване. Определено основно се купува за втори дом“, смята брокерът.

Според председателя на Национално сдружение „Недвижими имоти“ (НСНИ) Добромир Ганев, последните 2-3 години пазарът на къщи се характеризира с това, че

купувачи са главно българи.

„Преди това, напр. в периода 2005-2007 г., повечето купувачи на селски къщи бяха чужденци. Сега по време и след пандемията сред българите преобладава интересът им към втори дом. Въпреки това стремежът е имотът да не е далеч от големия град, за да може да се ползва цялата му социална инфраструктура“, каза той и припомни, че при покупка на селска къща, заради много наследници, може да се появят проблеми с документацията. „За това немалко хора предпочитат да си купят парцел недалеч от града и да си построят къща, която да отговаря на съвременните изисквания. Често ремонтът на стара къща излиза по-скъпо от изграждането на нова“, смята Ганев. По думите му, не всяко село обаче е подходящо за живеене. „Трябва да има хубав интернет, магазин. Най-големият проблем по тези места обаче си остава сигурността за имуществото и дори за хората. Няма как да има охрана в обезлюдени селища“, добавя той.

Стремежът на по-заможните нашенци да имат втори дом или да живеят на тихо място, далеч от шумния град, стимулира инвеститорите да започнат да изграждат къщи по поръчка, а

също и баровски затворени квартали

край големите градове. Петя Данданова от такава фирма обяснява, че строителите предлагат нови къщи с висока степен на завършеност с малък двор, основно до София. Според нея интересът към такива имоти е основно от млади семейства на възраст до около 40 години с деца. „Има силно търсене и от ΙΤ специалисти, за които не е проблем да работят от къщи. Интересът е за покупка на къща за основно живеене, като им харесва, че няма да имат проблеми с паркирането или да си направят камина. Освен това ще могат по-лесно да практикуват своите хобита“, обяснява тя. По думите й инвеститорите предлагат и имоти „на зелено“, като купувачите плащат аванс 30% от цената с готови свои средства или си помагат и с потребителски кредит, а в по-напреднал етап на строежа могат да теглят ипотека.

Според повечето брокери има някои неща, за които трябва да внимаваме при огледите на къща за купуване. При лошо времето можем да видим доста неща, най-вече при лошо време. Можем да се ръководим от факта, че

падне ли снегът лъсват всички минуси.

За това е огледът да се прави през зимата или в много дъждовно време. По този начин се разбира на първо място дали тече покривът. Също така става ясно доколко мястото, където се намира избраният имот е лесно достъпно през всички сезони на годината. Освен това се разбира дали в съседните къщи не използват за гориво в печката стари автомобилни гуми или други боклуци.

При студено време най-вече през зимата и ранна пролет, стават ясни и всички проблеми свързани с енергийната ефективност на сградата и нейното отопление, оттичането на водата и прекомерната влага, състоянието и на дограмите. Ако помещенията са топли и уютни и няма замръзнали или спукани тръби, мухъл по таваните и стените, влага в сутерена и таванските помещения, или други нередности, това означава, че къщата е качествено построена и поддържана.

Също така от значение е и теренът, където е разположена сградата. Качеството на фундамента и целостта на носещата конструкция са от първостепенна важност за стабилността. Редно е да се обърне внимание на положението на къщата спрямо нивото на земята, защото може да е наклонена, което да показва наличието на геоложки проблеми в района или конкретно в този парцел.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html