събота, 4 май 2024 г.

Вучич: Труден разговор с Макрон и Шолц за ескалацията на насилието в Косово

Сръбският президент Александър Вучич заяви, че е имал труден разговор с френския президент Еманюел Макрон и германския канцлер Олаф Шолц за ескалацията на насилието в Косово.

„Труден разговор с президента Еманюел Макрон и германския канцлер Олаф Шолц за повторната ескалация на насилието в Косово и Метохия, както и за настоящата регионална и глобална ситуация и европейското бъдеще на Сърбия“, написа Вучич в Instagram.

Той подчерта необходимостта от влагане на допълнителни съвместни усилия за деескалация на ситуацията и продължаване на преговорите, както и ключовата роля на Сърбия за запазване на мира и усилията за решаване на всички открити въпроси чрез диалог, а не, както каза той, чрез провокации и безотговорни едностранни ходове.

„Потвърдих позициите на страната ни по отношение на най-важните глобални геополитически събития и подчертах, че Сърбия остава последователен и надежден партньор в запазването на регионалния мир и стабилност, воден преди всичко от национални и държавни интереси“, пише президентът на Сърбия в своя Instagram акаунт buducnostsrbijeav.

Президентът Вучич проведе тристранна среща с френския президент Макрон и германския канцлер Шолц по време на Срещата на върха на Европейската политическа общност в Кишинев.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html