петък, 3 май 2024 г.

Австралия с първи стъпки да признае коренното население в конституцията

Австралийският законопроект за провеждане на референдум относно признаването на коренното население на Австралия с промяна в конституцията преодоля първото си парламентарно препятствие, като беше приет в Камарата на представителите, предаде Ройтерс.

Австралийците ще гласуват на референдум, който се очаква да бъде проведен през октомври, ноември или декември. На него те ще отговарят на въпроса дали подкрепят промяна в конституцията, с която да бъде създадена комисия, която да съветва парламента по въпроси, свързани с коренното население на Австралия.

Представителите на коренното население, които съставляват около 3,2 % от 26-милионното население на Австралия, живеят при условия, които са под средните стойности за страната по повечето социално-икономически показатели, и не са споменати в 122-годишната конституция. Ролята им в обществото е била подценявана от британските колониални управници и те не получават право да гласуват до 60-те години на миналия век, отбелязва Ройтерс, цитирана от БТА.

При окончателното гласуване в Камарата на представителите 121 депутати гласуваха в подкрепа на законопроекта, наречен закон за изменение на конституцията, а 25 гласуваха против, сред които бяха и членове на партия на „Националистите“ и основната опозиционна Австралийска либерална партия.

Депутатите ръкопляскаха на резултатите от гласуването. Законопроектът предстои да бъде гласуван в Сената на австралийския парламент през следващия месец, след което правителството ще определи дата за произвеждане на референдума.

 

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html